Карпилівка
Легенда Чернігівщини

Село Карпилівка — одне з найбільших сіл Задесення, розташоване на правому березі Десни неподалік від районного центру Козелець.

Вперше поселення та місцевість Карпиловщина згадується на початку

сімнадцятого століття в 1636 році.

Існує багато легенд щодо походження Карпилівки. За однією легендою назва походить від роду Карповичів, які були перевізниками та землеробами, і в яких була гарна родюча земля. За другою — село назване так тому, що в озерах біля села водилось багато карпів і люди їх ловили, от від слів „карп» і „ловити» і утворилась назва „Карпиловка». А ще одну легенду мені розповіла моя прабабуся. Ніби то жили два брати, було їхнє прізвище Карпи і любили вони одну дівчину на ім’я Ловка. Але батько дівчини не захотів такого кохання і вбив братів. І поховали їх під деревом, а дівчина сиділа біля могили і плакала. Із її сліз утворилось озеро, де вона й потонула. Тому й стали називати село Карпиловка, а те озеро — Девоща, що означає „дівочі сльози».

42. Карпилівка. Записано в Карпилівці Козелецького району від Колінко Світлани Анатоліївни (1969) 2008 року.