Козелець
Легенда Чернігівщини

З прадавніх часів на території Козельця жили люди. Відомо про декілька стоянок первісних людей біля річки Остер на лівому березі біля кладовища урочища Київське, а на правому — біля села Кривицьке. Саме місто Козелець виникло близько VІІІ століття. Тоді якраз розпадався родовий лад і відбувався перехід від кочового способу життя до осілого. Назва селища найімовірніше походить від назви жовтих лугових квітів козельців, що покривали навесні береги річки. Перша писемна згадка про Козелець датується 1098 роком. Протягом VІІ століття Козелець знаходився під владою остерських князів і був фортифікованим містом.

У 1239 році селище було повністю зруйноване татарською ордою на чолі з ханом Батиєм. Пізніше село відродилося. У ньому є Собор Різдва Богородиці, збудований за проектом відомого італійського архітектора Растреллі. Також тут є архітектурні пам’ятки, збудовані під час правління російської імператриці Єлизавети Петрівни. Та зараз вони в аварійному стані.

26. Козелець. Записано в Козельці Козелецького району від Вовк Таїсії Трохимівни (1917) 2008 року.