Озеро Хвецькове
Легенда Чернігівщини

Давно це було, ще в XVII столітті. На нашу землю напали поляки. Слобідські козаки виступили на боці Хмельницького. П’ятдесят чоловік від шістнадцяти дворів пішли захищати село.

На Лукашівських землях, де було озеро Хвецькове, жили поляки. Перед боєм був герць. З боку слобідських козаків вийшов отаман Пищур, а з боку поляків — пан Вець. Поєдинок закінчився перемогою отамана Пищура. Польське поселення було зруйноване. З того часу озеро дістало назву Вецькове, а зараз називається Хвецькове.

12. Озеро Хвецькове. Записано в Слободі Чернігівського району від Пищури Петра Івановича (1926) 2008 року.