Походження назви Золотоношка

Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Наукового свідчення походження села немає. Існує кілька легенд про Золотоножку. Перша вказує на зв’язок назви Наукового свідчення походження назви села немає. Існує кілька легенд про Золотоношку.

Кажуть, що річка в давні часи була судноплавною. Одного разу нею рухалась каравела, навантажена золотом, дорогоцінним камінням, хутрами. Та сталось так, що один з кораблів затонув. З цих пір і почали називати річку Золотоношкою. Згодом на її берегах з’явилося перше поселення з однойменною назвою.

Друга легенда свідчить, що перша хата з’явилася на лівому березі річки близько 1611-1612 років. Мальовнича природа, високородючі грунти сприяли розселенню на берегах річки незаможних козаків, серед яких був козак на прізвисько Золот...

Третя легенда розповідає, що сухопутним шляхом возили данину, як тоді говорилось „носили золото» у місце збору на Лівобережній Україні місто Золотоношу. Вислів „носити золото» і дав назву поселенню населеного пункту з назвою річки. Кажуть, річка в давні часи Була судноплавною. Одного разу нею навіть рухалась каравела, навантажена золотом, дорогоцінним камінням, хутрами.

74. Походження назви Золотоноша. Записано в смт. Золотоношка Драбівського району від Лисенка Івана Івановича (1927р.н.) 2009 року.