Про Богдана Хмельницького
Легенда Поділля

Батьків Богдана Хмельницького не знає і не бачив ніхто, А на горі, де зараз церква, жив собі дід з бабою. Біля них ріс густий-густий хміль. У діда і баби не було дітей, і вони по цьому журилися.

Якось ранком вийшов дід з хати, почув ніби дитячий голос. Дід почав прибирати руками хміль і пішов туди, звідки чув голос. У густому-прегустому хмелю він знайшов хлопчика. Дитина лежала перед ним, а в голові в неї сяяло сонце. Дід перехрестився, взяв дитину і поніс до хати, а сонце теж пішло з ним. Тільки дід увійшов у хату, як побачив, що стіни розступилися, і на місці старої хати виросли палати, і в усіх палатах ясно-ясно стало.

Дід і баба назвали цю дитину Богданом Хмельницьким. Це тому, що вони думали, що сам Бог їм послав цю дитину, а Хмельницький тому, що знайшли хлопчика в хмелю.

Ріс Богдан не по днях, а по часах. Скоро виріс, і до нього з усіх-усюд сходилися козаки. А він що скаже, то так ті козаки слухають його. Богдан зі своїми козаками побудував церкву неподалік від своїх палат, а під церквою викопав льохи, якими водив свої коні до Тясмина напувати. А як нападали на нього вороги, то він уходив з козаками у ті льохи, а потім зненацька виходив звідти й перемагав ворогів.

Сильна людина була Богдан Хмельницький.

28. Про Богдана Хмельницького. Записано в Радянському Деражнянського району від Мельник Ніни Андріївни (1930) 1995 року.

Легенда Чернігівщини

У селі Суботів, що на Чигиринщині, жили одинокі дід з бабою. Дітей вони не мали. Одного разу чують, а біля ганку плаче дитинка під хмелем. Вони вибігли, загорнули немовля в ряднину. Дід і каже:

— Візьмемо собі цю дитину.

А баба додає:

— Візьмемо, це ж нам Бог її дав!

Пораділи дід з бабою і забрали дитину.

— А як же ми її назвемо?- питає дід.

— Богданом. А що знайшли його під хмелем, то хай і зветься Хмелем

або Хмельницьким.

Так і виріс Богдан Хмельницький і став бравим козаком, а згодом і гетьманом України.

13. Про Богдана Хмельницького. Записано в с. Шуляки від Сойма Ганни Василівни (1942). Чернігівська область,