Про вужів і гадюк
Легенда Чернігівщини

Є в нашому селі православна церква. І править службу хороший чоловік — отець Миколай. Він навчає всіх людей бути добрими, не красти, не вбивати, не бути заздрісними. Тому на свята до церкви багато людей приходить. Але не всі люди знають, коли була побудована ця церква. А збудували її в 90-роках ХVІІ століття. Про це існує така легенда.

Будувати церкву запросили будівельників здалеку. Один з них сказав, що при закладанні фундаменту може зробити так, що віджене від села на сім кілометрів всіх вужів і гадюк. На скільки років вони зникнуть, буде залежати від того, скільки йому люди заплатять. Порадилися між собою жителі села і вирішили заплатити йому за 200 років. І дійсно, після того в селі не було жодного плазуна.

Місцеві парубки хотіли зробити експеримент завезли вужів з сусіднього села. Але вони зразу поздихали. І лиш в середині 90-их років минулого століття почали з’являтися плазуни. З цього й випливає, що наша церква побудована близько 200 років тому.

7. Про вужів і гадюк. Записано в Нічогівці Козелецького району від Скок Ганни Іванівни (1926) 2008 року.