Про заснування села Карпилівка
Легенда Чернігівщини

На невеликій горі, яку зараз називають Селище, жили колись люди. Вони обробляли землю, вели господарство. Гору з двох боків омивали рукави Десни. Місце для поселення було дуже зручним. Та з роками народжувалися діти і ставало все тісніше.

Недалеко від Селища була зручна місцина. Чоловік на ім’я Карп запропонував переселитися туди. Люди зразу відмовлялися. Тож чоловік з своєю дочкою Ловкою самі переплили на нове місце, до озера Девоща.

Викопали там колодязь, а потім і наречений Ловки перейшов до них жити.

Потроху стали люди перебиратися з Селища. А село назвали в честь Карпа і Ловки — Карпиловка або Карпилівка.

40. Про заснування села Карпилівка. Записано в Нічогівці Козелецького району від Савченка Василя Андрійовича 2008 року.