Про князя Ізяслава
Легенда Чернігівщини

Наше село Галайбино ще дуже молоде. Офіційна дата його утворення — 20 жовтня 1909 рік. Та перша згадка про життя його жителів датується 1843 роком. А раніше тут шуміли предковічні ліси, не потоптані ногою людини.

Далекий 1160 рік… Та збереглися літописи того часу, безмовні свідки сивої давнини. В одному з них говориться, що в 1160 році «…прийдуша половці…і пойде Ізяслав к нім з Чернігова, і сташа подає Десни…і не пустіша їх через реку. І стоявшиє половці велику пакость твориша, села пожгоша, людей повєваша».

Дослідник літопису вважає, що дорога до Чернігова йшла через Пральники і Ховми. Він пише, що села, спалені половцями — це Високе, Красностав, Прачі. Князі стояли на Десні і не пустили їх, а зрадник Ізяслав повів половців. Їх шлях пролягав через місцевість, де через багато віків і виникло село Галайбино. А далі, біля Десни, були зупинені чернігівськими князями.

Недарма кажуть, що хто приходить на нашу землю з мечем, від меча і гине.

61. Про князя Ізяслава. Записано в Галайбино Борзнянського району від Стріляк Андрія Васильовича 2008 року.