Про місто Остер
Легенда Чернігівщини

Володимир Мономах заснував місто Остер в 980 році. Місто назвали так тому, що воно знаходилось в місці, де впадаючи в ріку Десна, притока утворювала «остріє». Притоку, на якій побудували місто, теж назвали Остер.

Річка Остер на той час була судноплавною, по ній плавали торговці. Татаро-монгольські племена часто робили набіги на місто Остер. Згодом Юрій Довгорукий побудував на пагорбі біля річки церкву і дзвіницю, захистивши їх валом.

До нашого часу вціліла тільки дзвіниця і частина валу. Ще донедавна археологи, ведучи розкопки, знаходили наконечники стріл, монети та інші речі тих часів.

33. Про місто Остер. Записано в м. Остер Козелецького району від Солопенко Антоніни (1943) 2008 року.