Про озеро Солоне
Легенда Чернігівщини

Недалеко від села Слабин розташоване озеро Солоне. Це найкраще і найчистіше озеро нашої місцевості. Яка ж його легенда?

Колись, ще як чумацькі валки їздили у Крим по сіль, дорога проходила через слабинські луки. Чумаки їхали із Смолина, Жеведі та інших навколишніх сіл. Була нестерпна спека. Повні вози солі, запряжені волами повертались додому. Обпалені сонцем та змучені тяжкою дорогою, чумаки зупинились біля дуже гарного озера. На воді красувались білі та жовті лілії, кругом все цвіло буйною зеленню. Воли дуже хотіли пити. Зачувши воду, кинулись до озера.

Але сталось непередбачене. Вози з сіллю перекинулись у воду і вона розтанула. З того часу і стали називати озеро Солоне.

34. Про озеро Солоне. Записано в Слабині Чернігівського району від Вікторовського Віктора Назаровича (1921) 2008 року.