Про село Змітнів
Легенда Чернігівщини

Наше мальовниче село Змітнів розташоване на правому березі Десни. Село дуже давнє, йому майже тисяча років. Про походження назви села розповідають дві легенди.

До монголо-татарської навали село називалось Неятин, а після набігів монголо-татар воно було знищене вщент, тобто зметене з лиця землі. От від того часу воно і стало називатися Зметнів, пізніше закріпилася назва Змітнів.

Інша легенда пізніших часів розповідає про те, що нашим селом проїжджала в своїй кареті цариця Катерина ІІ і на її шляху зустрілося багато змій. От і назвала цариця село Зміїв.

Ще є одна легенда про славнозвісне урочище Люта, що знаходиться за 7 км від села, але вважається нашим. Зараз це просто озеро, заросле комишем, а в давнину тут протікала широка, повноводна, судноплавна річка, яка бувала іноді такою підступною і лютою, що потопила чимало суден. От звідси і назва — Люта.

53. Про село Змітнів. Записано в Змітневі Сосницького району від Водянко Валентини Дмитрівни (1947) 2008 року.