Скарби Павла Полуботка
Легенда Чернігівщини

Давно це було. Гетьманував тоді в Україні Павло Полуботок, син Леонтія Полуботка. Завдяки батькові та своїм вмінням, Павло отримав добру освіту, знав багато мов, навіть вірші писав. Коли вивчився, то став полковником у Чернігові.

Полуботок був мужньою людиною. Через свій характер він не зміг підтримати Мазепу в його змові зі шведами, пропонував налагоджувати стосунки з Росією. А після втечі Мазепи Полуботка заарештували.

У нашій місцевості про цю постать і досі ходять легенди.

Кажуть, що почув Полуботок загрозу своєму життю, зібрав все своє багатство і задумав його сховати. Та так, щоб вони не дісталися жодній людині. А все своє життя він збирав копійку до копійки, тож назбирав чимало. Ці гроші склали в дві здоровенні дубові діжки, забили обручами, обсмолили і відправили в море до самої Англії. А в заповіті Павло написав, що заповідає своє багатство синові чи внукові, якщо ті знайдуть. Тепер багато хто називає себе спадкоємцями гетьмана і шукає скарбів.

Історичні факти свідчать, що навіть Петро І шукав ці скарби і катував Павла з єдиною метою — дізнатися, де гроші. Але кат так і не дізнався про це.

Кажуть люди, що єдиний зразок заповіту забрав його син. Так і нема письмового підтвердження існування цих скарбів.

25. Скарби Павла Полуботка. Записано в Халявині Чернігівського району від Буштрук Галини Опанасівни (1932) 2008 року.