Через що село Красностав одержало таку назву
Легенда Чернігівщини

На Україні є багато різних міст і сіл, які мають чудові назви. У Чернігівській області, у Борзнянському районі, є невелике село Красностав. Це одне з найдавніших сіл. Перша писемна згадка про нього є в літописі за 1160р., коли чернігівські князі воювали з половцями за Десну. Тоді село мало назву Стояничі. Можливо тут була перша стоянка наших далеких предків. Біля села протікала повноводна річка Борзна шириною більше ніж 100м, по якій

ходили стародавні лодії (човни), в яких перевозили поселенці різні вантажі.

Легенди розповідають, що Стояничі змінили назву на Красностав після битви з половцями. Вода у річці стала червоною (красною) від крові. Від того часу село стало називатися Красний Став (Красностав).

Інші стверджують, що село Красностав одержало назву від вихідців з Польщі, коли воно входило до Польської корони, і які мали тут свої землі, з давніх давен.

Побутує легенда, що назву воно отримало від природи, яка була навколо поселення, поряд з селом зливалися дві річки Дон та Борзна в один могутній потік, який селяни здавна іменували Ставом. Річка була судноплавна, в селі була пристань, яка називалася Федоровою. Старожили розповідали, що річкою перевозили різні дорогоцінні вантажі з золота. Розповідають і про те, що в наших місцях потонула знатна князівна, якогось половецького хана. На тім місці згодом виникло поселення

44. Через що село Красностав одержало таку назву. Записано в с. Красностав Борзнянського району від Шульги Григорія Михайловича (1938) 2008 року.