Чумаківка

Багато легенд та переказів пов’язані з епохою чумацтва.

Через нашу місцевість колись пролягав чумацький шлях. Пролягала та дорога через село Прачі та височанські землі, поза Головоньками на Батурин.

Одного спекотного дня курною дорогою котилася чумацька валка. Як тільки звернули на Середню дорогу, чумаки зупинилися на спочинок. Зупинка була вимушеною, бо помирав молодий чумак. Хоч як поспішали чумаки до його дому, та доля розпорядилася інакше.

Поклали його на прохолодну лісову траву і сумно схили голови. А парубок вже вмирав і його затуманені очі вже бачили картини іншого життя. Попрощалися товариші та й поховали його на тому місці.

З тих пір і зветься місце Чумаківка.

62. Чумаківка. Записано в Галайбино Борзнянського району від Стріляк Андрія Васильовича 2008 року.