Спогади моєї бабусі
Народне оповідання Чернігівщини

Колись дуже давно річка Лисогір була широкою і повноводною. По обидва боки річки розкинулись квітучі зелені луки, на яких паслася панська худоба. На березі росли розлогі гіллясті верби та заглядали в чисте плесо річки, миючи в ній свої довгі коси. Інколи загляне у воду красуня-калина або глід. Далі від лук були круті схили. Саме на цих схилах поселилися люди, предки теперішніх жителів Довгалівки і Юрківців. На горі були збудовані церкви і їх дзвони було чути в обох селах. За радянських часів в Довгалівці церкву спалили, а в Юрківцях вона діє і до цього часу.

По річці Лисогір плавали кораблі. Купці тоді привозили з далеких країн різний товар на продаж або на обмін. Особливою популярністю в наших краях користувалися різні тканини, сіль, риба, залізні вироби, прикраси. Але змогу купити або поміняти товар мали лише багатії. Та коли прибували кораблі з купцями у вихідний день, біля пристані збиралася сила-силенна людей, щоб подивитися, приміряти, а може, й купити щось.

Розповідають, що одного осіннього дня поблизу Довгалівки один з таких кораблів чи то з-за негоди, чи то з технічних причин, потерпів аварію. Декілька моряків встигли врятуватися, а корабель з крамом і золотом потонув. Багато сміливців пробували дістатися до затонулого корабля і чимось поживитися.

Але це не вдалося нікому зробити, бо спорядження для підводного плавання ще не існувало. А сам затонулий корабель поступово вгрузав в мулисте дно і став зовсім недосяжний сміливцям.

З часом, з появою техніки люди забули про точне місце аварії і скарби вже ніхто не зміг знайти. Тепер про широку повноводну річку Лисогір нагадує тільки вузенький струмочок, що дзюрчить свою незрозумілу пісеньку.

14. Спогади моєї бабусі. Записано від Голасоб Майї Іллівни (1927) 2008 року.