Чудо-трава
Народне оповідання Чернігівщини

Коли мені було вісім років моя мама сильно важко боліла. На наш хутір напала якась інфекція, яку важко було вилікувати. А в моєї мами ще були слабі легені. Вона страшно кашляла, відхаркувалася кров’ю. Я ходила в школу не кожен день, бо треба було за хазяйством дивитися. У вісім років я уже доїла корову. І робила всю роботу за маму.

Коли я доїла корову, то раптом почула мамин голос. Вона прийшла в сарай, а я аж відро упустила з подиву. А вона сміється і каже:

— Шурочка, я здорова, мені набагато краще. Знайшла я травичку, яка росте між дошками, пожувала її і заснула. Проснулася через півгодини і встала здорова. Я навіть не знаю, що то за трава.

Ось так буває в житті.

6. «Чудо-трава». Записано в селі Великий Щимель Щорського району від Чередниченко Олександри Іванівни (1927) 2008 року.