Як крали корову
Народне оповідання Чернігівщини

Жила собі жінка і був у неї хворий чоловік. Було у них двоє дітей, одному чотири роки, а другому — два. От в них розтелилася корова, а чоловік вже помирає. А сусід, який жив через два двори, узяв те теля в решотку, а корову на налигач та й повів у сусіднє село Смолянка за п’ятнадцять кілометрів. Уже

й купця знайшов. Думав, що жінка буде ховати чоловіка і не помітить.

От побачила це жінка, найняла хлопців та й послала в погоню. Одні проїхали на Смолянку, другі — на Лихачів, а треті — на Стодоли. Догнали злодія і забрали в нього корову. Жінка подоїла корову, а над ранок вирішила ховати чоловіка.

Зосталася з дітьми сама. А мій батько пішов до неї в прийми, бо наша мама померла. Дак це була моя мачуха. Померла вже, царство їй небесне. Гарна така була, добра.

11. Як крали корову. Записав Микола Зінчук у Плоскому Носівського району від Перепечай Мотрі Андріївни (1923) 2008 року.