Барвінковий острів
Легенда Полтавщини

Давно-давно в нашому селі Дейманівка жив у маєтку пан. Щасливо жив, не бідував. Мав він єдиного сина. Та раптом прийшло горе в його дім.

Захворів і помер син. Пан довго сумував. А потім звелів наймитам поховати хлопця на острові Ляхів, що неподалік села. У пам’ять про рідну дитину він посадив по всьому острову барвінок.

З тих часів кожного року ранньої весни встеляється земля в Ляхові зеленим килимом і зацвітає тисячами синіх квіточок, як очі сина, як глибочінь неба.

24. Барвінковий острів. Записано в Дейманівці Пирятинського району від Стеценка Володимира (1975) 2008 року.