Відьмина гребля
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Під час національно-визвольної війни (1648-1654) українського народу проти польської шляхти багато сіл і міст Уманщини були охоплені боями. Такий бій стався і на греблі на виїзді із села Кочубіївки.

Не на життя, а на смерть зійшлися в битві українські козаки та польські вояки. Червоною від крові стала гребля, де відбулася січ, багато голів поклали борці за незалежність рідного краю. А греблю після того стали називати Січовою.

За іншими переказами греблю називають Відьминою, бо зліталися сюди із навколишніх сіл відьми на свої зборища і вирішували тут долі людські. Багато людей, ідучи цією греблею, відчувають або страх, або присутність якоїсь сили.

66. Відьмина гребля. Записано в Бабанці Уманського району від Жмуденко Марії Тимофіївни (1952) 2008 року.