Закопаний танк
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

У селі Легедзине існує легенда про те, що у липні 1941 року в Хуторянському лісі, поблизу села, був закопаний радянський танк.

Дійсно, 30 липня 1941 року Легедзине та його околиці стали ареною важких боїв між відступаючими частинами Червоної армії та військами фашистів. У ці дні залишки 6-ї і 12-ї радянських армій потрапили в оточення і лінія їхньої оборони проходила через наше село.

За легендою, напередодні бою танк і було закопано. У нього заховали цінні військові документи та прапори військових частин. Кажуть, що була викопана яма із пологим спуском, туди заїхав танк, зверху насипали землю, посадили дубки. Танк було заміновано 9 фугасними мінами.

У 60-70-х роках XX століття у Хуторянському лісі шукали танк, але так нічого і не знайшли.

80. Закопаний танк. Записано в Легедзиновому Тальнівського району від Чайки Івана (1928) 2008 року.