Княжа карета
Легенда Полтавщини

Багато років тому, як село наше було козацьким містечком, бувало в ньому п’ять ярмарків на рік, а чумацький шлях, що стелився повз містечко, не обминали ні багаті, ні бідні, був на Ворсклі не лише брід зручний, а й міст на всю округу славний.

Одного разу мчала шляхом розкішна карета. Дуже поспішала її власниця, багата княгиня, бо заходила гроза. Тільки з’їхала карета на міст, блискавка страшенної сили вдарила над головою. Перелякані коні шарахнули в річку. Княгині та візнику вдалося вибратися з води, але горе потерпілої було невтішне: вона везла з собою всі родові скарби. Довелося наймати найвитриваліших козаків, щоб відшукати скарби.

Скільки не пірнали, скільки не шукали, — нічого не знайшли. Десятки разів намагалися дістати багатство з дна річки і місцеві жителі, і заїжджі шукачі — все марно. Річка надійно охороняє скарб і подарує тільки тому, хто буде гідним його.

8. Княжа карета. Записано у с. Старі Санжари Новосанжарського району від Мажар Галини Василівни (1928) 2008 року.