Княжна Софія

Було це за татаро-монгольської навали. В той час вороги зруйнували багато хуторів, містечок.

Одного разу війська княжни Софії проходили землями Монастирищини. Стояла нестерпна спека, військо було дуже втомлене, так як йшло багато днів без відпочинку. Княжна віддала наказ розбити табір для ночівлі. Рано вони почали збиратися в похід. Військо рушило, а попереду воїнів їхала княжна.

Раптом її кінь спіткнувся і пробив копитом землю. З того місця стала бити джерельна вода. Княжна наказала солдатам викопати тут криницю. Вода в ній була чиста і добра. Через деякий час на місці зупинки княжни Софії виникло поселення, його так і назвали Княжа-Криниця.

15. Княжна Софія. Записано в Шабастівці Монастирищенського району від Щербин Лілії Сергіївни (1937) 2008 року.