Крута гора
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Колись село Кірове називалось Крутеньким, бо до нього вела крута гора, яка розділяла два села: Чумаки і Крутеньке.

Кажуть, та гора водила людей, якщо вони там опинялись опівночі. Дівчата й жінки дуже боялись цієї гори, тому повертались у Крутеньке рано.

Якось один необачний парубок повертався від чумаківської дівчини з пізнього побачення. І треба ж було опинитися на цій горі рівно опівночі.

Іде хлопець, іде, а додому дійти не може. Цілу ніч ходив він, ось-ось мав дійти додому, але не міг. Стомлений сів перепочити під якимсь кущем та й задрімав. Прокинувся, а він сидить на березі ставка аж біля Андреївки, зовсім у протилежній стороні від дому.

З того часу і парубки стали остерігатися тієї гори.

38. Крута гора. Записала Патер Ю. В. від Рябовол Р. Є. (1931) в с. Чумаки Томашівського району 2009 року.