Леванцівка
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

На місті нашого села був колись широкий і безкраїй степ. І називався він Диким полем. Турки, татарва налітали сюди, спустошували наш край, людей у полон забирали. Козаки захищали свою рідну землю від ворога. Не хотіли вони попасти в неволю, тому й боронили свій край.

Пройшло врем’я. Почали козаки селитися на цих родючих землях. Один із них — Левенець. Поселився він на місті сучасного нашого села, біля нього почали селитися другі козаки. Поселення їхнє називали Левенцівка.

Так і січас наше село зветься. А прізвище Левенець ще донедавна була в нашому селі.

5. Леванцівка. Записала Гейко Юлія від Виставної Раїси Степанівни (1922) у Новомосковському районі 2009 року.