Лубенська княгиня
Легенда Полтавщини

Жила колись у наших краях молода та вродлива княгиня, що рано лишилася без батьків та їх підтримки. Довго обирала собі пару, та врешті-решт знайшла. Щоб виразити свої найщиріші почуття молодій дружині, князь пообіцяв виконати будь-яке її бажання. Захотіла княгиня мати палац казковий, а біля нього сад райський у найпрекраснішому безлюдному куточку.

Півроку оглядали посланці найзаповітніші місця. Нарешті знайшли. Заморські майстри збудували і палац небачений, і сад неперевершений. От тільки не вміла княгиня подякувати ні чоловікові, ні чужинським майстрам, ні власним підневільним людям, що те диво творили.

Божа кара переслідувала княжу родину, а однієї ночі під час грози палац згорів дотла. Загинув і молодий князь. Княгиня, розповідають, подалася до Лубен, звідки була родом. Чудова природа та райські сади так і лишилися окрасою одного з урочищ поблизу Старих Санжар, яке відтоді називають Лубенщиною.

7. Лубенська княгиня. Записано у с. Старі Санжари Новосанжарського району від Мажар Галини Василівни (1928) 2008 року.