Ляський цвинтар
Легенда Поділля

У середині XVI ст. поляки сунули на Україну. Вони захоплювали села, а українців перетворювали на кріпаків. Польські пани привозили з собою слуг, лакеїв, покоївок. Так в селі появилося населення з польською національністю. До них належать потомки сучасних прізвищ Бачинські, Віржанські, Комарі.

До революції 1918 року на сучасній садибі Віржанського Бернарда було спеціальне польське кладовище — ляський.цвинтар. На цьому місці перехожий увечері може побачити дивних світлячків, які нібито кружляють у повітрі. Вважають, що то душі померлих поляків не можуть знайти спокою на чужій землі.

57. Ляський цвинтар. Записано у с. Махаринці Козятинського району від Краснодубець Івана Федоровича (1912) 2009 року.