Материнське прокляття
Легенда Полтавщини

Було це дуже-дуже давно, ще тоді, коли між Вечірками і Березовою Рудкою протікала широка, глибока і повновода річка Перевод. По ній плавали кораблі. А щоб попасти з Березової Рудки у Вечірки чи навпаки, треба було далеко об’їжджати або переправитись човном на інший берег.

Одного разу рибалка перевозив човном циганку з дитинчам. Хлопчик перехилився через борт і впав у воду. Ніхто не зміг його врятувати. Бідна мати в розпачі кляла місце, де втопився її синочок, сказавши, щоб ніколи не знало воно води, поросло лісом, щоб тільки хижі звірі водилися там.

Прокляття матері було страшне. І виник на тому місці невеликий лісок, водяться в ньому дикі кабани та вовки. А широка повновода річка Перевод зміліла і стала болотом. Залишилося тільки вузеньке русло такої могутньої річки.

8. Материнське прокляття. Записано в селі Березова Рудка Пирятинського району від Ткаченко Катерини Павлівни (1935) 2008 року.