Материнське серце
Легенда Бойківщини

Колись на Рогатинщині один вродливий юнак всім серцем закохався у гарну дівчину, а вона, побачивши його палке кохання, вирішила його перевірити. Одного разу при зустрічі каже до нього:

— Не повірю, що ти любиш мене, поки не принесеш мені на полумиску серце своєї матері.

І цей до божевілля закоханий юнак іде додому та й застає свою неньку в сні. Бере сокиру, розрубує їй груди, виймає гаряче Материнське серце, кладе в полумисок і несе до своєї божевільної коханки. По дорозі шпотається і падає. Мамине серце вилітає з полумиска, закочується в глибоку яругу, і звідти до його вух доноситься лагідний голос матусі:

— Синку, дитино моя, чи не дуже ти вдарився, чи тобі не боляче?

Перегінське, Рожнятівського району, Івано-Франківської області 26 вересня 1996 року від о. Івана Когута