Медівський яр

Наше село Грушківка славиться своїми ярами та їх особливими назвами.

Ось одна із легенд про яр, який носить назву Медівський. Проживав колись там чоловік на ймення Кирило. А що вже пасічник був — на все село славився. Тільки в нього був найзапашніший і цілющий мед. Приїздили до нього люди з найближчих сіл: Мельників, Медведівки, Жиботина.

Одного разу заїхав до нього якийсь чоловік з донькою, хвороблива дуже була. Що вже їй лікарі не радили, нічого не допомагало. А Кирило й каже:

— Нехай поживе у мене. Мені помічниця треба. А раптом мед і їй допоможе.

Залишив чоловік доньку в доброго пасічника, а сам і думає: «Якщо допоможе його мед вилікувати доньку, буду прославляти пасічника аж до Києва».

Пройшов місяць, знову приїжджає чоловік до Кирила. Його зустріла гарна дівчина, така пишна та мила на вроду, що тільки по голосу впізнав він свою доньку.

— Що ж, — каже, — твій мед справді творить диво. Чим же я тобі віддячу?

— А віддай за мене свою доньку.

— Гаразд, — каже чоловік, — бачу, добре їй у тебе живеться.

Став Кирило господарювати з молодою дружиною ще краще. Він збирав мед, вона готувала цілющі напої. А яр, в якому проживали став називатися Медівський.

99. Медівський яр. Записано в Грушківці Кам’янського району від Шкурат Катерини Архипівни (1932) 2008 року.