Набожна жінка
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Колись у нашому селі жила дуже набожна жінка. Вона дуже часто ходила до церкви, а церква була в сусідньому селі, в Лукашівці. Якось цій жінці приснилась Діва Марія, яка їй сказала:

— Ти мене врятуєш, коли будеш йти в церкву.

— Як я це зроблю? — здивовано запитала та.

— Ти перейдеш одну греблю, потім другу, тоді побачиш.

Була неділя. Анна йшла до церкви, село було велике, довге. Вона пройшла одну греблю, коли підійшла до другого ставка, то раптом побачила диво. По ставку йде жінка з дитиною на руках і так низько нахиляється до води, що ледь не впаде. Анна кинулась на допомогу. Але вскочивши у ставок, побачила на воді тільки картинку із зображенням Божої Матері. Жінка підхопила ту картинку і занесла в церкву.

Пройшов час, і знову їй сниться сон, що Божа Мати просить віднести зображення Божої Матері у те село, звідки принесла. Анна попросила Лукашівського батюшку віддати цю картинку. Хресним ходом супроводжували ікону в Княжу-Криницю, а місцеві жителі теж урочисто зустрічали її і віднесли до Молитовного Дому.

До сьогоднішнього дня ця ікона є у нашій церкві, хоча її не один раз викрадали, але вона поверталася на місце спасіння. За цією легендою в той день, 28 серпня, коли знайшли ікону, в селі стали святкувати храмовий празник.

25. Набожна жінка. Записано в Княжій-Криниці Монастирищенського району від Марчук Людмили Федорівни (1928) 2008 року.