Не кажи «чорнобиль»
Українська легенда

Про траву чорнобиль є стара українська легенда.

Пішла якось одна дівчинка у ліс за грибами. Але заблукала і звалилася в глибоку темну яму, де побачила безліч гадюк і великий блискучий камінь. Змії нічого не їли, але коли їх починав морити голод, підповзали і лизали його.

Захотілося і дівчинці їсти, лизнула вона камінь — голод пропав, а ще вона стала розуміти мову тварин та рослин.

Так просиділи вони в ямі до весни, поки не прийшов час зміям розповзатися. Тварини переплелися в сходи, по яких вибралася їхня цариця, а з нею і дівчинка. Цариця змій на прощання дала пораду дівчині:

— Ти тепер знаєш мову всіх трав, розбираєшся, що від чого лікує. Але не кажи «чорнобиль», бо все одразу забудеш.

Дівчинка зраділа, що незабаром буде вдома і побігла в село. Раптом хтось позаду запитав:

— Що це за трава з чорними листям?

Дівчинка, не замислюючись, відповіла:

— Чорнобиль.

Тільки це слово вимовила, як відразу всю науку і забула. Ось чому чорнобиль іноді зветься «забудкою».