Нечиста сила
Легенда Поділля

Як Бог створив небо, коли була тільки вода і не було ще землі, сатана сидів у піні і пищав. Бог взяв його з піни і звелів йому сіяти каміння, а сам почав сіяти землю. Сатана насіяв каміння і воно виросло аж до неба. З того часу стали на землі гори. Бог дозволив сатані створити собі помічника, раз тріпнути пальцем, помочивши його в воді.

Чорт тріпнув раз і побачив позаду себе таке страховище, як і сам. Тоді він натріпав собі багато чортів, захотів стати нарівні з Богом і для того звелів чортам збудувати високу башту. Як тільки вони повилазили туди, Бог звалив стовп, і чорти сорок днів і сорок ночей летіли і попадали. Хто в воду, то став водяником, хто в ліс — став лісовиком, хто в болото — став болотяним, хто в очерет — очеретяником, хто в поле — польовиком, хто в хати — став домовиком.

1. Нечиста сила. Записано у Вінниці від Щербиної Катерини Яківни (1927) 2009 року.