Обітниця
Легенда Гуцульщини

Колись, у давні часи, на наші краї нападали татари. І була в нас дуже гарна дівчина з роду Тересиних. Татари хотіли її схопити, а вона тікала від них. Цілою зграєю вони гналися за нею на конях, а вона тікала. Та добігла до потоку і пропала. Татари прибігли, обдивилися довкола — ніде її не видко.

А вона заскочила в дуплавий бук. І подумала вона собі: «Якщо я врятуюся тут, я передам з роду в рід, щоби передавали одні одним з покоління в покоління і давали обітницю робити щороку в цей день празник». Цей день був якраз на Введення, і від того часу люди в нашім присілку збираються в цей день на празник, приймають гостей.

А татари тоді вимордували в нас багато людей, і від того пішла назва нашого присілка — Морданівка.

Бабинопілля (Акришори), Косівського району, Івано-Франківської області 2 серпня 1985 року Від Явдохи Василівни Запісяк (1935 року народження)