Озеро Солоне
Легенда Полтавщини

Було це в ті часи, коли ще чумаки їздили по сіль. Їхала одного разу чумацька валка з сіллю через наше село. На ніч зупинилися біля озера. Випрягли волів, розвели вогнище, зварили куліш і сіли вечеряти. По вечері лягли спати, залишивши вартових.

А вночі, коли всі спали, напали на них розбійники, перебили вахту, хотіли захопити обоз. Під час оборони чумаки висипали сіль на березі. Бій був коротким, як літня ніч, і нападники втекли. А чумаки, зібравши валку та свій нехитрий товар, поїхали далі.

Кажуть, що сіль, яку висипали чумаки на березі, всмокталася водою в підземні джерела і стало озеро Солоне.

52. Озеро Солоне. Записано в Наталенках від Потапенка Григорія Павловича (1926) 2008 року.