Оренбург
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Ще донедавна за нашим селом Левенцівка в степу простягалася довга і широчезна, одним-одна вулиця з добротними будинками. Тут мешкало двадцять дві сім’ї. І називалась ця вулиця Оренбург. Належала вона до Левенцівки.

Кожного дня звідтіля люди ходили в село на роботу, учні до школи. Роки проходили, а люди все більше переселялися до Левенцівки, поки зовсім нікого не зосталось в пустих будинках.

І ось одного разу зрівняли вулицю з полем і сліду не залишилось. А залишився народний переказ, що то пан Ляшенко, якому належали всі ці землі назвав те місце Оренбургом, бо далеко були землі від його помістя в селі Панасівці. І коли їхав оглядати поля, то говорив, що їде сьогодні далеко, аж на Оренбург.

І до цього часу ці землі так називаються.

6. Оренбург. Записав Охрій Тимур від Булави Марії Пантелеймонівни (1913) у Новомосковському районі