Панський сад
Легенда Полтавщини

Недалеко від нашого села Бурти колись знаходився сад. І говорили, що той сад добре плодоносив. Але його знищила війна. Недавно, коли я проходив повз ту місцевість, мене зацікавило: хто той сад колись садив. Наступного дня я пішов до бабусі і запитав, хто посадив його? А вона відповіла, що це не простий сад, і що з ним пов’язана одна легенда, яку вона мені і повідала.

Колись дуже давно, ще коли було кріпацтво, один пан (а в нього було дуже багато слуг) забрав усіх своїх підданих і пішов далі від селян. А сталося це через те, що вони почали бунтувати. Селяни хотіли, щоб він дав їм більше землі, адже у пана її було багато, щоб не забирав людей собі у кріпаки. Спочатку пан зміг придушити бунт, але далі він не міг цього робити. І справа вже доходила до визволення кріпаків. І він це розумів.

Тому він пішов у найвіддаленішу точку своїх земель і там почав жити. Він облаштувався, сказав слугам, щоб ті посадили город і великий сад. Вони так і зробили. Але все росло дуже погано. На їжу зернових культур ще вистачало. І от через років двадцять, як завжди, прогулюючись по саду, пан зустрів двох невідомих чоловіків малого зросту. Вони були вдягнені у все зелене. Пан почав тікати, але вони йому сказали, щоб той не тікав, бо вони нічого поганого йому не зроблять.

— Швидше за все боятися тут треба тільки тебе. Ми — брати-захисники лісів і степів, ми володіємо ними. Я захисник лісів, не давав твоїм деревам рости, тому що ти дуже зла людина. А я, захисник степів, не давав твоїм зернам гарно плодоносити, тому що ти дуже жадібна людина.

Вони сказали, що якщо пан зміниться, стане доброю людиною, то його ліси і степи будуть плодоносити краще за всі інші.

Потроху пан почав змінюватися, ставав добрішим, так само його землі та дерева почали добре плодоносити та квітувати. І через п’ять років пан взагалі відпустив всіх своїх слуг. Так і утворилося моє село. Ось таку легенду переказала мені бабуся. З неї я дізнався дві речі: звідки заявився той сад і як утворилося моє село.

5. Панський сад. Записано в селі Бурти Кременчуцького району від Богари Галини Олексіївни (1937) 2008 року.