Пояс могили
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

В часи козацької Січі біля одного села насипали козаки великі могили. Одна з них була висотою більше двадцяти метрів, а сім інших — більше десяти метрів висоти. На цих могилах вартували козаки. Там завжди були накидані купи хмизу, які запалювали в разі нападу ворогів. Ці великі вогнища було видно далеко і вони оповіщали інших козаків і всіх навколишніх людей про небезпеку.

Тому село, біля якого були ці могили, назвали Пояс могили. Три століття так називалось село, а потім там з’явився один дуже багатий чоловік, який скуповував землю в інших панів, а в бідних відбирав. Він відгороджував свою землю від інших. Так загородив дуже велику частину землі.

Цього чоловіка почали називати городником, а потім і село назвали Городницею.

73. Пояс могили. Записано в Городниці Уманського району від Мельник Марії Григорівни (1916) 2008 року.