Про Вищий Булатець
Легенда Полтавщини

Старі люди розповідають легенду. Ще у 16 столітті, коли на Лубенських землях володарював жорстокий і грізний польський магнат Ієремія Вишневецький, тут, на захід від міста, у ярочку був малесенький хутірець. Князь Ярема подарував його та навколишні землі польському панові Булатецькому.

Молодий пан побудував на пагорбі будинок, а невдовзі приїхала сюди і його дружина з синами-близнюками. Були брати дуже схожі між собою, різнилися тільки зростом, один був на цілу голову вищий. За цією ознакою і розрізняли їх люди.

Згодом старий пан помер, перед смертю розділивши своє майно і землю між дітьми. Нижчий Булатецький оселився окремо, заснувавши ще один хутір. З часом хутори перетворилися на села, які люди так і називали Вищий і Нижчий Булатець, а річку, що протікала через обидва села називали Булаткою.

35. Про Вищий Булатець. Записано у селі Вищий Булатець Лубенського району від Халявицької Ольги Оксентіївни 2008 року.