Про Золотариху
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Є у нашому селі Іваньках така місцевість, яку у народі називають Золотарихою. А називають її так тому, що колись давним-давно їхали тудою козаки на чумацьких возах. І везли цілий віз золота, щоб поміняти його на сіль. Місцина там була мокра, бо протікала річка.

Один із тих возів із золотом, перевернувся і потонув у мокві. Козаки врятувались, але золота так і не дістали. Моква засмоктала усі скарби. Так і залишились вони там по цей день. Та на великі церковні празники, кажуть тутешні люди, підходить те золото під верх і вночі починає світитися, лякаючи нічних подорожніх.

45. Про Золотариху. Записано в Іваньках Маньківського району від Штемпель Ганни Федорівни (1928) 2008 року.