Про Коропову яму
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Недалеко від того місця де зливаються річки Вовча і Самара є глибока яма, яку в народі називають Короповою. Колись дуже давно жили у наших краях половці. Серед них був молодий рибалка, який змалечку пропадав на річці Самарі, знав усі островки, заводі. А найкращим другом у нього був човен. Ніхто не міг змагатися з молодим рибалкою. Завжди він привозив найбільше риби.

Та одного разу з ним сталася дивна пригода. Повертався з рибалки юнак додому і човен у глибокій ямі на Самарі закрутило, а сам рибалка почав тонути. На крики про допомогу поспішали інші рибалки. Коли вони наблизилися до того місця, то побачили, як завирувала у річці вода і стала сріблястою від риби. То коропи винесли на своїх сріблястих спинах юнака з глибини.

З тих пір і з’явилася назва Коропова яма. А коропи ще й досі водяться там на великій глибині.

27. Про Коропову яму. Записав Коротич Сергій у с. Булахівка Павлоградського району 2009 року.