Про Литвинівку
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Колись у сиву давнину, коли нас, наших батьків, дідусів та бабусь ще на світі не було, існувало поселення. Його власник мав прізвище Литвин. Він був добрим і люди його поважали. У цьому поселенні бідних не було тому, що пан наділяв усіх хлібом і грішми. Підлеглі завзято працювали в Литвина, адже мав він великі володіння. Пан розумів людей, а люди розуміли його, тому всі з любов’ю ставилися до свого господаря.

Та роки брали своє. Постарів пан Литвин, захворів і невдовзі помер. Засумували всі, бо на його місце став інший злий і скупий пан.

В пам’ять про свого доброго і щедрого пана люди назвали своє поселення Литвинівка. Хто не їхав повз нього, всім розповідали, що тут жив найкращий пан Литвин. Назва збереглася й донині.

33. Про Литвинівку. Записано в Литвинівці Жашківського району від Коцюбинської Ганни Франкіани (1920) 2008 року.