Про Метельську гору
Легенда Полтавщини

З давніх-давен любив український народ волю, боровся за неї. Чимало могил насипано в безкраїх степах України.

Каплинці теж село козацьке. І були люди в цьому селі відважні, сміливі. Не одного разу рятували рідний край від ворогів. Росли в степах високі кургани, тужили матері над ними, згадуючи своїх синів.

Одного разу прийшли вороги на нашу каплинцівську землю. Відважно боролося козацтво, відбило ворога. Але і своїх полягло немало. Захоронили побратимів у одній могилі. Насипали високий курган.

Минули роки над курганом виросли високі сосни, а нинішнім жителям відомий він як Метельська гора.

12. Про Метельську гору. Записано в Каплинцях Пирятинського району від Зарічанської Галини Трохимівни (1929) 2008 року.