Про Новоюлівку
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Ще в давні-давні часи в дніпровських незайманих степах оселився багатий пан. Він мав багато земель. Мріяв передати ці землі у спадок своїм синам. Але бог послав йому тільки трьох дочок. Найстаршу доньку батьки назвали Софією, середульшу — Юлією, а найменшеньку — Авдотією.

Коли пан відчув, що настає його остання година, покликав до себе дочок і заповів їм всі свої багатства та землі, якими володів. Найстаршій Софії заповів найдальші від маєтку землі. Там, де вона оселилась, було засноване поселення, яке стало називатися Софіївкою.

Середульшій дісталися землі, які були ближче до маєтку. Згодом це поселення стало називатися на її честь Новоюлівкою.

Найменшій дочці залишилась батьківщина. Це селище стало носити назву Авдотівка.

Так виникли та отримали свою назву, за легендою, села Софіївка, Новоюлівка та Авдотівка

7. Про Новоюлівку. Записано від Соколенко Ганни Степанівни (1942) у с. Новоюлівка Софіївського району 2009 року.