Про Шпиль
Легенда Поділля

У центрі села Шура-Бондурівська є широкий став, що омиває підніжжя могутнього Шпиля, на вершині якого пишаються прекрасні ялини.

Старожили зберегли про Шпиль таку легенду. У сиву давнину, коли татари нападали на Україну, козаки висипали цей Шпиль. Він був набагато вищий, як тепер. Це місце вважалося святим, і тому згодом там побудували монастир. Але проіснував він недовго. Кажуть, що коли монахи одного дня молилися в ньому, то будівля пішла під землю разом з людьми. А через певний час на Шпилі виросли ялини.

Старі бабусі розповідають, що коли у велике релігійне свято піднятися на Шпиль і прислухатися до шуму вітру у кронах ялин, то можна почути крики, стогін, молитви, всю історію цього таємничого свідка прадавніх часів.

55. Про Шпиль. Записано у с. Шура-Бондурівська від Сліпенко Галини Данилівни (1934) 2009 року.