Про братерську гору
Легенда Поділля

Село Поличинці розташоване на горбистій місцевості. Один із найвищих горбів має назву Братерська гора. Про неї існує така легенда.

Колись давним-давно в селі Поличинці жили два брати. Один з них був багатий, заможний, дуже жорстокий і жадібний. Мав він багато десятин землі, худобу, багато людей на нього працювало. А в меншого брата була велика сім’я. Жив він бідніше, був чесною, доброю, працьовитою людиною.

Було літо. Люди готувалися до престольного празника, який припадає на Спаса, 19 серпня. Старший брат відмовився заплатити людям, які працювали в нього на полі за десятий сніп. Менший брат разом з людьми пішов самовільно забрати зароблене. Частина людей, яким старший брат заплатив, стали на його сторону. Зав’язалася бійка. Менший брат ненароком вбив старшого.

Дуже затужив менший брат і збожеволів. А ту гору, де це сталося, і до сьогодні називають Братерською.

60. Про братерську гору. Записано у с. Поличинці Козятинського району від Данилюк Параски Яківни (1920) 2009 року.