Про запорізьких козаків
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

На даний час село має назву Запорізьке, Назва ця пішла від того, що першими поселенцями села були запорізькі козаки. Це були хоробрі і безстрашні люди. Серед татар ходили навіть легенди про них. В цих легендах розповідається, що козаки мали чародійні сили, могли довго перебувати під водою, а з води виходили сухими. Через це татари дуже боялися козаків і їхньої чародійної сили.

А козаки про чародійні сили навіть і мріяти не могли, адже в них була тільки добре розвинена смекалка та спритність і ніяких чар.

Лодки вони робили з подвійним дном. Коли потрібно було сховатися, то вони лодку перевертати вверх дном, вона ставала важкою і занурювалася у воду. А коли потрібно було піднятись на поверхню, то одне дно знімалося, лодка ставала легкою і піднімалася на поверхню.

У воді козаки могли довго перебувати через те, що коли вони занурювалися повністю у воду, то брали в рот очеретину і повітря до них надходило через цю очеретину. Ось такі мудрі були наші козаки.

10. Про запорізьких козаків. Записала Демченко Аліна та Романенко Вікторія від Колісника Віктора Павловича (1937) в с. Запорізьке Апостолівського району 2009 року.