Про пісню
Легенда Полтавщини

— Спробуй, онучко, відгадай загадку: «Пливе щука з Кременчука, а як гляне — трава в’яне». Звичайно, відгадкою є слово «коса». Чому саме коса? Чи знаєш ти, як виникла ця загадка?

Цікавим є той факт, що вона виникла у нас, у Кременчуці. Загадка, яку ти щойно почула — початок пісні «Пливе щука з Кременчука», яку записав Т. Г. Шевченко у Кременчуці під час подорожі по Україні. Вона з’явилась приблизно у кінці 30-х —на початку 40-х років XIX століття, тобто за кілька років до того, як потрапив до Кременчука поет.

Без сумніву, поява пісні, а отже, і загадки, пов’язана із заснуванням у 1839 році у Кременчуці механічного заводу, на якому виготовляли сільськогосподарське знаряддя праці — плуги, молотарки, за якими приїздили майже з усієї країни.

Особливою популярністю і попитом користувалися кременчуцькі коси. Все це і зумовило вдячних людей створити пісню, згодом перші рядки якої стали загадкою, яку ти щойно, онучко, відгадала.

Ось така, дитинко, існує легенда про створення пісні «Пливе щука з Кременчука» та загадки «Пливе щука з Кременчука, а як гляне — трава в’яне».

4. Про пісню. Записано в Садках Кременчуцького району від Адаменко Ганни Степанівни (1949) 2008 року.