Про село Каплинці
Легенда Полтавщини

Було це дуже давно. Навкруги, скільки сягав зір, розстелялися поля, котив свої могутні води швидкоплинний Удай, росли дрімучі ліси. Серед цієї природи невеличким острівцем розкинулось невеличке урочище, в якому підземне джерельце маленькими краплинками вибивалось з-під землі: кап-кап, кап-кап.

Повертався з далеких країв відважний козак. Зморений боротьбою і далекою дорогою завернув в урочище, напився цілющої води. Замилувався навколишньою красою, кришталевими краплинками і назвав це урочище Каплино. Пізніше тут оселилися люди, які назвали своє поселення назвою урочища — Каплиноград.

Сподобалась ця назва людям. І хоч пройшли роки, до цього часу носить наше село цю чудову назву — Каплинці.

11. Про село Каплинці. Записано в Каплинцях Пирятинського району від Дементія Степана Васильовича (1923) 2008 року.