Про село Христинівка
Легенда Подніпров’я (Наддніпрянщини)

Історія Христинівки, зафіксована в архівах, сягає далеких часів середньовіччя, а рештки матеріальної культури, як-от черепки від посуду, перепаленої глини, великих обтесаних каменів, що пізніше пішли на будівництво ґуральні пана Красіцького (були залишками кам’яної споруди докозацьких часів, і селяни називали місце, де їх знайшли, Кремінне поле),свідчать про тисячолітню історію поселення.

Селилися на цих землях люди мужні й непокірні. Бо Уманщина в ті часи мала люті січі «з голомозими», але не поступалися їм наші люди.

За одним переказом, село називали Христигород (Хрестигород, Хрестополь), тобто «город християн». Інший переказ говорить, що утворилося село на перехресті торгових шляхів, що вели до Криму. Дорога в Крим по сіль ще з тих часів пролягла з Києва через Васильків, Білу Церкву, Володарку, Монастирище, Івангород, Христинівку.

6. Про село Христинівка. Записано в Христинівці Христинівського району від Олійника Пилипа Костянтиновича (1923) 2008 року.