Про скарб
Легенда Поділля

За часів Богдана Хмельницького через наше село відступали повстанці і везли із собою бочки з золотом. Дозорний доповів, що польська шляхта ось-ось наздожене воїнів. Стривожені звісткою, вони вирішили сховати скарб у сосновому бору, щоб він не дістався полякам.

Козаки заметушилися, почали копати велику яму, адже золота було багато, і його потрібно було сховати надійно. Як тільки викопали яму, почали туди котити бочки з золотом. То всі вони провалилися, ніби у безвість. А у тому місці утворилося болото. Там земля зберігає скарб і нині.

30. Про скарб. Записано у Нападівці Калинівського району від Дешевої Надії Іванівни (1951) 2009 року.